Важни съобщения

Кампания „Да играем и растем заедно“

              Във връзка с европейската баскетболна седмица Спешъл Олимпикс България г-н Т. Стоянов – старши учител по физическо възпитание и спорт и негови възпитаници проведоха демонтстрационен турнир по баскетбол в XIII ОУ „Св. П. Хилендарски“

 

„Малки учители“

              На 21.11.2018 г. в 4а  клас се проведе открит урок по Човекът и природата на тема : „Слънчева система“. По идея на класният ръководител г-жа В. Дрянкова и нейните възпитаници урокът бе замислен и осъществен с активното участие на децата.

        По предварително зададени теми по-голямата част от тях влязоха в ролята на „Малки учители“. Те старателно бяха подготвили  научни разработки за отделните планети, естетически издържани постери и модели.

               

        Малките ученици с видимо удоволствие презентираха пред своите съученици. Урокът протече непринудено и допринесе за атрактивното представяне на новите знания по нестандартен и забавен за самите деца начин.

    

             

         Поздравления за находчивостта, ентусиазма, старанието и вложения труд на малките ни възпитаници от 4а клас и техният класен ръководител    г-жа В. Дрянкова.

Вокална група по проект „Твоят час“

Годишна продукция на Вокална група по проект „Твоят час“

      

Публична изява

Публична изява – Театрална студия „Арлекинчета“  30.05.2017 г.

               На 30.05.2017 г.  от 13.30 ч. в Актовата зала на XIII  ОУ „Св. Паисий Хилендарски“ гр. Стара Загора бе представена пиесата „Василиса прекрасна“ от    Театрална студия „Арлекинчета“ с ръководител г-жа К. Дойчинова.

     

        Изявата е представително занятие, чиято цел е всички ученици, учители и родители да се запознаят със способностите на учениците за учене, чрез дейности развиващи специфични знания, умения и компетентности заложени по Програма „Твоят час“.

       

          Театралната постановка бе  замислена и организирана с приказни герои, които по особено атрактивен начин представиха техни забавни роли и характеристики.

                Малките артисти изпълниха с видимо удоволствие и старание определените им роли и успяха да впечатлят и зарадват всички гости с театралните и речетативни умения. С пиесата „Арлекинчетата“ отправиха послание за любовта и доброто. За това, че тези ценни човешки качества винаги са на почит и всички ние трябва да се стремим към тях.

       

        Адмирации за креативността, ентусиазма, вложените усилия и труд от страна на всички участници и техния ръководител г-жа К. Дойчинова.

 

Публична изява

Публична изява – Приложни изкуства

                   На 12.05.2017 г.  от 13.30 ч. във фоайето на XIII  ОУ „Св. Паисий Хилендарски“ гр. Стара Загора бе организирана изложба на учениците от    група „Приложни изкуства“ 1- 4 клас с ръководител г-жа Д. Дерлаева. Изложбата е представително занятие, чиято цел е всички ученици, учители и родители да разгледат в оригинал най-добрите произведения създадени в извънкласната дейност  от училищната програма. На предварително избрано място във фоайето на училището беше дадена задача на учениците да използват по възможно най–ефективен и творчески начин да подредят изработените предмети и рисунки.

        

  След подреждането на експонатите, ръководителят  на проекта г-жа Д. Дерлаева благодари на учениците за любовта и всеотдайността с която са работили през учебната година. 

       

                Някои деца споделиха своите впечатления от въздействието на разнообразните задачи и интересните техники с които са се запознали. След което си направиха снимки за спомен от изложбата. Част от тях  могат да се видят в сайта на училището. 

      

            Ръководството на училището и всички присъстващи изказват своите поздравления към участниците и техният ръководител г-жа Д. Дерлаева за вложения труд, инициативност и  проявени творчески възможности. Всичко експонирано в изложбеното пространство ни дава надежда да се надяваме в хармоничното израстване на нашите деца.

Публична изява

Публична изява – Стъклопис

                    

   На 05.05.2017 г.  от 13.30 ч. във фоайето на XIII  ОУ „Св. Паисий Хилендарски“ гр. Стара Загора бе организирана изложба на учениците от група „Стъклопис, декорация на предмети и дизайн“ 5-8 клас с ръководител г-жа Д. Дерлаева.

            

            Изложбата е представително занятие, чиято цел е всички ученици, учители и родители да разгледат в оригинал най-добрите произведения създадени в извънкласната дейност  от училищната програма.

               

            Учениците от група „Стъклопис, декорация на предмети и дизайн“ 5-8 клас се включиха активно в аранжиране на творбите от годишната продукция, обсъдиха и изразиха личното си мнение относно участващите в изложбата творби.

            Ръководството на училището и всички присъстващи изказват своите поздравления към участниците и техният ръководител г-жа Д. Дерлаева за вложения труд, инициативност и  проявени творчески възможности.

 

Ден на Земята 2017 г.

           По повод международният Ден на Земята 22 април в централното фоайе на XIII  ОУ бе оформен агитационен кът от подходящи материали.    

       

           Инициативата и заслугите са изцяло на Ученическият съвет към училището и техният ръководител г-жа В. Иванова.

Ние вече сме грамотни

        Празник, който го няма в календара, но идва всяка пролет с песента на птиците и пролетните цветя. Него празнуват първокласниците. На 04 , 05  и  06  април  2017 г. от 17.30 ч. в класните стаи на първите класове се проведоха впечатляващи тържества на буквите.

       Ръководството на училището, родителите и всички колеги, които уважиха с присъствието си тържествата на първокласниците бяха впечатлени от украсите на класните стаи, празничната атмосфера, стилно подготвените задачи на дъските и всички други украси–послания свързани с тематиката на мероприятието.

       Специални поздрави за подбора на стихове, думи, забавни игри и песни, които допринесоха за приповдигнатото празнично настроение и многото усмивки от страна на родители и гости.

       Адмирации за креативността, ентусиазма, вложените усилия и труд от страна на класните ръководители и учители от целодневното обучение за подготовката и провеждането на тези трогателни тържества.

Тържество на 1 б клас    06.04.2017 г.

             Празникът на малките ни възпитаници започна с веселата песен „Първокласно“ и стихотворението „Аз съм българче“.

       

            Децата посрещнаха пощальонът Пейо, който им донесе специално адресирано до 1 б клас писмо с буквички, което те успяха да прочетат гладко.

           Сполучливо бяха подбрани стихове за всяка буква от нашата азбука в забавен и хумористичен стил, за Кирил и Методий, за Буквара и Читанката.

          Усмивки предизвика азбучното стихотворение „Я, пак“ и драматизацията на приказката „Най-скъпоценният плод“.

         

         За доброто настроение малките ученици с особено старание танцуваха хорце и ръченица, които бяха подкрепени с традиционни елементи от българската народна носия и пяха весели песнички.

        

         Последваха приветствени думи от класният ръководител г-жа М. Стоилова и г-жа М. Геренска, които поздравиха децата и техните родители. Раздадоха грамоти, книжки и специална буквичка-подарък от тях.

 

       Тържеството завърши с почерпка за децата – красива торта, която беше осигурена от родителите.

Тържество на 1 а клас  05.04.2017 г.

          

      Тържеството протече под мотото “В царството на буквите“. То бе замислено и организирано с приказни герои, които по особено атрактивен начин представиха техни забавни роли и характеристики от известни приказки. Гостите се срещнаха в „Букволандия“ с Цар Мързел, Малкия Врабец, Феята на буквите, Слънцето, Щуреца и Баба Мравка, Зайо и Вълчан, Лисичката, Патето, Ежко и др.

      

       Първокласниците изпълниха с видимо удоволствие и старание определените им роли и успяха да впечатлят и зарадват всички гости с театралните и речетативни умения.

             

       Нашите малки възпитаници представиха весели песнички, стихчета за буквите и актуален танц, с което допринесоха за ведрото настроение на всички присъстващи.

        В края на тържеството класният ръководител г-жа П. Кутиева и учителят от ЦДО г-жа Н. Тончева приветстваха своите възпитаници и им раздадоха грамоти, и книжки от техните родителите. Тържеството завърши със специална почерпка за децата

       

Тържество на 1 в клас   04.04.2017 г.

         Празникът започна с емблематичната песен „Високи сини планини“ последвана от приказка за Кирил и Методий в стихотворна форма и кратко забавно описание на всяка буква от нашата азбука.

  

   Танцувалните способности на малките ученици  бяха демонстрирани с хоро и ръченица.

     

          Бяха подбрани забавните песнички – „Буквички“ , „Браво! Браво!“ и „Хубаво е в първи клас“, които допринесоха за приповдигнатото настроение на всички присъстващи.

         Децата участваха в забавни игри, с които показаха четивни и граматически знания и умения.

      

          В края на тържеството малките ни възпитаници бяха поздравени от техните ръководители – г-жа А. Сакалова и г-жа В. Иванова, които им връчиха грамоти и раздадоха новите Читанки. От родителите децата получиха красиви книжки с приказни герои и специална почерпка.

    

    

Регионално състезание по спелуване „Spelling Bee

      На 01.04.2017 г. в СОУ „Константин Константинов“, гр.Сливен, се проведе регионалното състезание по английски език „Spelling Bee“. Класиралите се в училищния кръг Марио Хлебаров и Гергана Иванова ученици от шести „а“ клас представиха нашето училище и се състезаваха с общо 60 участника. Те се справиха изключително добре, като Марио Хлебаров успя да достигне отличен резултат в групата на първите 10 участника.

        

     Марио Хлебаров,  Гергана Иванова и тяхната преподавателка  М. Добрева  получиха грамоти за успешното участие и представяне в това национално състезание.

      Ръководството на училището поздравява участниците и техният ръководител за положение усилия, отделеното време, амбиция и показаните отлични резултати. 

Поредни отличителни награди

       

                С мартеничките изработени в часовете по проект „Твоят час“ учениците участваха в общинският конкурс за 1 март. Руслана Русева от 5а клас и Галена Иванова от 3а клас получиха награди за красиво изработените от тях мартенички.

          Десислава Иванова Иванова от 1в клас получи специална награда на „Ан Мари Комфорт“ от X Национален конкурс за рисунка „Наследниците на Дечко Узунов“ гр. Казанлък. Честито на малката художничка!

3 март – Ден на освобождението на България

         В централното фоайе на XIII ОУ бе оформен кът от плакати по повод предстоящия Национален празник на България. С подбран текстов и снимков материал Ученическият съвет и техният ръководител г-жа Ваня Иванова акцентират върху героизма на българските революционери и величието на нашето минало. 

1 март

                    1 март – познат у нас с по-популярното име „Баба Марта“ е от народните ни празници, който е запазил пълната си жизненост, очарование и символично значение до днес. За нас той е здрава връзка с народните традиции и минало.

      

      От малките ни възпитаници от начална степен бе оформено „Мартенско дръвче“, което е украсено с изработени от тях картинки-символи на пролетта и мартенички с пожеланието:

„Да са бели и червени,

 румени засмени,

 щастие да даряват,

 като слънце да огряват

            

Проект „Твоят час“

                                 

              За развитие способностите на учениците и повишаване мотивацията им за учене, чрез дейности развиващи специфични знания, умения и компетентности, в нашето училище се оформиха две групи по изобразително изкуство:  “ Приложни изкуства“ и  „Стъклопис, декорация на предмети и дизайн“ с ръководител г-жа Д. Дерлаева, които малките художници посещават с удоволствие. 

Световен ден за борба срещу тормоза в училище.

Ден на розовата фанелка.

             На 22.02.2017 г. учениците от XIII ОУ откликнаха на  глобалния призив „Не на тормоза в училище“, чрез съпричастността си с обличането с розови фанелки, розови лентички, розови сърца и др., с което те показаха доброто си желание за включване в инициативата.

             По повод този световен ден в училището бе обявен конкурс „Послания за добро“ –  за изработване на плакат, стихотворение, стикер и др., които да се поставят на видно място. Мероприятието завърши с посланието: „Да бъдем добри и толерантни всеки ден“.

Награди и отличия по изобразително изкуство

    

144 години от гибелта на Васил Левски.

            С изработените постери  Ученическият съвет (под ръководството на г-жа Ваня Иванова) поставя акцент върху преосмислянето, обогатяването и усещането на този Левски, който всеки от нас има в сърцето си.Тези плакати ни връщат към героизма на Дякона, който ни зарежда с примера и делото си, с това  да мислим като него и споделяме неговите ценности.

              

Национална АНТИСПИН кампания

           По повод втория етап на Национална АНТИСПИН кампания в „Ден на влюбените“ – 14 февруари и по програма „Превенция  и контрол на ХИВ/СПИН“ на Министерството на здравеопазването в XIII ОУ бе оформен кът с плакати  и се проведоха дебати по паралелки за учениците от прогимназиална степен.

                  

Ден за безопасен Интернет

          По повод 7 февруари – Международният ден за безопасен Интернет в нашето училище бе подреден информационен кът под мотото: “ От теб з@виси“. С него активистите от Ученическия съвет фокусираха вниманието върху онлайн рисковете и безопасността за деца и млади хора в мрежата, върху необходимостта родители, образователни институции и други организации да полагат повече усилия за развитие на дигитална и медийна грамотност у децата от най-ранна възраст.

При нас е весело

        В часовете „Занимания по интереси“ децата от  ЦДО в 1 б клас с ръководител Марина Геренска участват с желание и въодушевление. 

      

Снежен човек на 1 а клас  20.01.2017 г.

             Освен задължителната подготовката на уроците децата от целодневното обучение  в 1 а клас отпочиват и се забавляват под ръководството на г-жа Надя Тончева.

        

Коледари в XIII  ОУ

        По инициатива на г-жа Катя Дойчинова – ръководител на Театрално студио „Арлекинчета“, на 23.12.2016г. дружина от девет коледарчета посетиха всеки клас в училището и атрактивно поднесоха типични пожелания  по стар български обичай.

  p1080259  p1080260  p1080261 p1080262       p1080271   p1080272

     Поздравления за инициативата и пожелания за бъдещи творчески успехи.

Конкурс на Ученическия съвет

      По инициатива на Ученическият съвет към XIII  ОУ  се организира  Коледен конкурс: „Най-добре украсена класна стая“

          p1080189               p1080190

      Първо място в конкурса бе присъдено на VII “a” клас. Те получиха грамота и голяма кутия шоколадови бонбони.

p1080240  p1080241  p1080274

 Коледен базар 

        На 19 и 20.12.2016 г. в централното фоайе на XIII ОУ „Св. П. Хилендарски“ се състоя Благотворителен Коледен базар. В него участваха всички деца от I до  VII клас. Мероприятието протече с изключително приповдигнато настроение, много положителни емоции  и всеобщо въодушевление.

p1080188

15541397_10207966190583835_7671100571073720816_n   15542022_1377678472264499_3918881897862359231_n   15589830_1377678508931162_1464739877978255403_n   15621799_1377678432264503_4637543981059104695_n

p1080182        p1080183       p1080184  p1080185          p1080186       p1080187

p1080160 p1080161 p1080162 p1080163 p1080164 p1080165 p1080166p1080168

      Награди получи Изабела Монева от 3а клас от Национален конкурс на тема: „Морето не е за една ваканция“ гр.Бургас ( 3 място в раздел рисунка и 2 място в раздел приложни изкуства).

Инициативи на Ученически съвет

Спортно съревнование по футбол на 25.11.2016 г.

Призив към всички !  

p1080099

       „Капачки в действие“ – Благотворителна акция за събиране на пластмасови капачки към кампания на фондация „Идея в действие“.

        

p1080191p1080192p1080193

Спортни постижения и награди

          

16 ноември  –  Световен ден за споменаване на жертвите от пътнотранспортни произшествия

По инициатива на г-жа З. Митева
p1080102         

16 ноември  –  Международен ден на толерантността

      По инициатива на г-жа В. Иванова и Ученическият съвет, по повод на Информационната кампания за отбелязване на 16 ноември  –  Международен ден на толерантността, в централното фоайе на XIII ОУ „Св. П. Хилендарски“ бе оформен привлекателен информационен кът.

p1080040p1080043p1080041

        На изработения от Ученическият съвет плакат под надслов: „Потърси се в другия“ бяха поставени материали, с които активистите  акцентират върху: същността и смисъла на този ден, 10-те златни правила на толерантност, приятелството, уважението и добротата. 

 p1080047          p1080046          

      Изключително атрактивно се оказа „Дървото на приятелството“ върху „клоните“ на което ученици поставиха „листа“ с послания за доброто. С тях нашите възпитаници символично „сплетоха“ ръце в клоните му, за да покажат, че освен знания и умения в нашето училище научават и един от най-ценните житейски уроци – Да са толерантни един към друг и да си помагат взаимно.

      p1080063     

       Апелът, който Ученическият съвет отправя към всички: „Отворете място в сърцето си, за приятелите ни в неравностойно положение и нека посрещаме трудностите заедно!“

  Изказваме приветствия за находчивостта и инициативността на Ученическия съвет и на техния ръководител г-жа В. Иванова.

От Ръководството.

Информационни кътове 

17 ноември – Международен ден за борба с тютюнопушенето

     

1 ноември – Ден на народните будители

p1080032 p1080033

Почетна грамота     

           Нашето училище взе участие в Национална кампания „Зелена Вселена“, в конкурса „Растенията на моя роден край“. По този повод Организационният комитет на кампанията награди  XIII ОУ „Св. Паисий Хилендарски“ с почетна грамота.

20161104_114230-1-1

 Хелоуин

     По инициатива на Ученическият съвет при XIII ОУ „Св. Паисий Хилендарски“  и техният ръководител г-жа Ваня Иванова на 28.10.2016 г. от 13.00 ч. в Актовата зала на училището се проведе забавно и емоционално тържество за нашите малки възпитаници от ЦДО по повод Денят на Вси Светии. 

20161028_141054

p1070967p1070968 p1070971

       С предварителната подготовка, инициативност и креативност; осигурените карнавални костюми и маски; украсата на залата; подготвените забавни игри и рисувателен кът, организаторите на тържеството успяха да зарадват децата от  начална степен. 

20161028_14085820161028_14131520161028_140951

p1070962p1070963 p1070964

20161028_14063620161028_141129 20161028_142357

img_20161028_125627 img_20161028_130100img_20161028_125735

      Ръководството на училището изказва своите поздрави за инициативността и ентусиазма на Училищният съвет и г-жа Ваня Иванова и им пожелава бъдеща ползотворна и успешна работа.

Седмица на четенето 10.10. – 14.10.2016 г.

         По повод седмицата на четенето ученици от прогимназиална степен дариха книга на училищната библиотека и получиха символичен подарък – плочка с лика на патрона на XIII ОУ – Св. Паисий Хилендарски.

           От 7а клас: Владимира Русинова,  Мирослав Генев и Мартин Гочев.

p1070955        p1070956

          От 6а клас: Александра Димитрова, Виктория Дамянова, Мариса Дачева, Марио и Стилиян Хлебарови.

 p1070960    p1070961

           От 7б клас: Валентина Вълева, Стефани Атанасова, Сара Иванова и Пламен Момчев.

p1070972 p1070975p1070974

                Ръководството на училището изказва своята благодарност и се надява и други наши възпитаници да последват примера и се включат в благородната дарителска инициатива.

Седмица на четенето 10.10. – 14.10.2016 г.

      По повод Седмицата на четенето учениците от III a  и техният класен ръководител К. Дойчинова организираха и осъществиха забавно мероприятие за нашите малки възпитаници от I в клас.

14672649_1246137912090910_1389517487_o     14689842_1246142308757137_1183126046_o

          Първокласниците  изгледаха серия от филма „Писмата на един дакел“ по разказите на Станка Пенчева, след което учениците от III a  им прочетоха откъс от разказ поместен в Читанката.

14647185_1246143225423712_606966861_o  14699486_1246144755423559_1156860957_o

         По инициатива на децата от III a  и техният  ръководител К. Дойчинова  малките ученици получиха символичен стикер „Аз обичам книгите“, с послание: „Нека всяка прочетена книга ви вдъхновява! Нека ви носи много знания и  приключения!“

14672882_1246143958756972_142301487_o14678096_1246142958757072_1050734252_o 14697226_1246141412090560_1196930037_o-1

МАРАТОН НА ЧЕТЕНЕТО

         На 11.10.2016 г. второкласниците проведоха в игротеката за I – IV клас маратон на четенето. Той бе организиран от учителите в ЦДО г-жа Илияна Енева и г-ца Калинка Станчева в заниманията по интереси като част от инициативите на училището „Да четем заедно“ през Националната седмица на четенето /10.10.2016 г. – 14.10.2016 г./. Присъстваха като гости и участници родители на учениците от II А и II Б клас и заместник директорът г-жа Петя Иванова.

        В началото на часа г-жа Енева представи презентация под мотото: „Да направим децата образовани и интелигентни, като им дадем свят, в който ще четат, ще им бъде четено, ще фантазират и ще разбират!“, защото те са личности със своя собствена гениалност и образованието е именно това – да извадиш наяве оригиналната личност, в която детето трябва да се превърне. Учителката акцентира върху ролята на семейството за приобщаване на подрастващите към грамотно четящите съвременни хора.       

20161013_151502 20161013_151556-1 20161013_154256

        Маратонът протече по своеобразен начин и с представянето на ситуации за четене. Г-ца Станчева и група от 12 най-добре справящи се с непознат текст деца седнаха на килима в кръг и заедно прочетоха откъс от приказката „Палечка“ на Ханс Кристиян Андерсен. Денис и Силвестър демонстрираха как приятелството укрепва и чрез взаимната помощ при четене на откъс от английската приказка „Джак и бобените стебла“.

 

20161013_154619 20161013_154748 20161013_155036

      Деца и родители представиха моменти, които всяко семейство може да използва ежедневно за усъвършенстване на четивната техника,  научаване на нови думи и получаване на различна информация, за разсъждаване върху прочетеното и развиване на паметта, за активно, уверено, изразително и емоционално общуване. Любознателната Гергана демонстрира как за „Лека нощ!“ заедно с мама четат любимата им приказка „Котаракът в чизми“ от Шарл Перо. Николай се похвали на баба си, че упорито преодолява логопедични проблеми и заедно с нея прочете откъс от уругвайската приказка „Не е хубаво да си много хитър“.          

        Накрая г-жа Енева обобщи резултатите от съвместния маратон на четенето с думите, че умението да четеш и пишеш променя успешно живота на всеки човек и пожела на присъстващите четенето да бъде едно от техните забавни и любими занимания.

          Ръководството на училището изказва своите поздравления към г-жа И. Енева и г-ца К. Станчева за ентусиазма, креативността  и вложения труд. 

Екскурзия с учебна цел

        На 5 и 6.06.2016 г. се проведе екскурзия с учебна цел до Карлово, Калофер, Сопот и Копривщица под ръководството на г-жа М. Денева и г-жа Д. Костинкова.

IMG_20160604_130007   IMG_20160604_141538  IMG_20160605_114518  IMG_20160605_114548  IMG_20160605_114929

        Учениците се запознаха с биографиите на видни наши възрожденци и революционери. Посетиха и разгледаха къщите на Христо Ботев, Васил Левски, Иван Вазов, Тодор Каблешков, Георги Бенковски, Любен Каравелов и Димчо Дебелянов. Научиха нови неща за архитектурните особеноси на възрожденската къща.

Съвместна инициатива  с РЗИ гр. Стара Загора

         На 31.05.2016 г. от 13.10 ч. в актовата зала на XIII ОУ се проведе тържество на 6а клас по повод 31 май – Световен ден за борба с тютюнопушенето, със съдействието на Районна Здравна Инспекция гр. Стара Загора по прецизно разработен сценарий.

 IMG_20160531_134306 P1070582P1070580   P1070579

         Тържеството откриха водещите Владимира Русинова и Константин  Сакалов.

P1070591

         Представени бяха истини и факти относно цигарите, като едновременно с това присъстващите наблюдаваха презентацията „31 май“, изработена от г-жа Мария Стоилова по повод този Световен ден.

P1070586P1070584 P1070607

         За по-голяма убедителност на децата бе поднесена презентация от снимки и карикатури „Поражения на тютюнопушенето върху белите дробове.

P1070590

         Нашите гости от РЗИ гр. Стара Загора демонстрираха възможностите на медицинската кукла Сю, с което децата сами се убедиха за пораженията на тютюнопушенето върху белите дробове.

P1070582P1070583 P1070588

          За създаване на по-ведра атмосфера присъстващи и гости наблюдаваха презентацията „Да се посмеем“ от специално подбрани забавни снимки и весели карикатури с музикалния съпровод на песента „Кашлица“ на Трио „Спешен случай“                                                                                                                       Всички наблюдаваха 34-те електронни картички, участвали в обявения конкурс, и гласуваха за 10-те картички-финалисти. На първите три места децата класираха:

На първо място картичка №1 на Татяна Генкова от 7а клас:

P1070648

На второ място картичка №5  на Теодор Дойчев от 5б клас:

P1070646

На трето място картичка №9  на Марио Хлебаров от 5а клас:

P1070650

         Директорът на училището г-н Иво Радков поздрави и връчи наградите, осигурени с любезното съдействие на нашите партньори от РЗИ гр. Стара Загора.

P1070605P1070595P1070596 P1070604

         В края на мероприятието главен експерт г-жа Лазарова поднесе поздравителен адрес  от РЗИ към нашето училище. Отправени ни бяха поздравления за креативността и ентусиазма при подготовката и представянето на тържеството.

Интерактивни уроци в 5б клас 

      Петокласничките Ивайла Василева и Виктория Златанова от 5б клас ентусиазирани от придобитите знания и умения в часовете по информационни технологии за пореден път, по собствена инициатива  представят атрактивно разработен от тях урок по човекът и природата.

P1070427                 P1070431

Инструктаж за осигуряване на безопасни условия за провеждане на ученически отдих и туризъм

Великденски поздрав

    По инициатива на учители от начална степен в централното фоайе на училището бе оформен изключително красив и привлекателен кът във връзка с предстоящите празници.

      P1070393      20160422_113246-1-1

       Заслугата за подреждането на народната носия е на г-жа К. Дойчинова, на  великденската кошница –  на г-жа А. Сакалова, а  изписаните яйца са от г-жа Г. Иванова, г-жа М. Стоилова и техните възпитаници.

Състезание между петите класове

        На 25.04.2016 г. в актовата зала на училището се състоя състезание между V-тите класове за сладкодумни разказвачи на приказки за Хитър Петър. Мероприятието е включено в планираните дейности във връзка с  Националната кампания за повишаване грамотността на учениците.

 IMG_20160425_133825  IMG_20160425_133916

Ден на Земята

       На 22 април 2016 г. от 12.30 ч. и от 13.10 ч. се проведе тържество на VI а клас, посветено на Денят на Земята.

P1070276P1070277  P1070285

   Водещите Мария-Виктория Иванова и Симона Пеева откриха мероприятието, което  започна с презентация „Честита пролет“ и обяснителни думи, относно смисъла на този международен ден. Присъстващите бяха запознати с актуални факти, относно настоящите проблеми свързани с опазването на околната среда.

20160420_123104_HDR20160420_123632 20160420_123644 20160420_123758 20160420_123817P1070286

     Участниците се обърнаха към слушателите с подбрани апели от името на природата и презентация под надслов „Милост за природата“.

       На вниманието на присъстващите ученици бяха предоставени за гласуване електронни картички, изработени по повод обявения конкурс, посветен на Денят на Земята.

     На класираните и участвалите в конкурса ученици директорът г-н Иво Радков връчи награди.

      Във връзка с работата със софтуер  Office One Note Classbook 365 Татяна Генкова от 7 клас представи разработката си върху проект на тема „Защитени територии в България“. Работата й се намира в нейната работна област в пространството за сътрудничество, до което имат достъп всички седмокласници.

    Изказваме своята благодарност към Татяна Генкова и й пожелаваме бъдещи творчески успехи.

    За начална степен в мероприятието бяха включени забавни гатанки, на които малките ученици отговаряха.

     За доброто настроение на присъстващите бе представена презентация със забавни снимки на животни.

   Поздравления за учениците от 6 а клас, които подготвиха и представиха пред съучениците си това забавно тържество.

Признание за спортни изяви

     На 20.04.2016 г. отбор от ученици на нашето училище взе участие във футболна среща, проведена в парк „Артилерийски“ гр. Стара Загора.

     На 22.04.2016 г. се проведе състезание по лека атлетика  на стадион „Берое“, в което нашият представителен отбор завоюва почетното III място.

IMG_20160422_133119

        На 23.04.2016 г. XIII ОУ взе участие в турнир по футбол за наградите на „Кока кола“, в който се състезаваха отбори от различни училища в региона.

IMG_20160424_114406

           Ръководството на училището изказва своите поздравления към нашите спортисти и техния ръководител г-н М. Тенев, като им пожелава здраве и бъдещи успехи.

Поздравления за отличилите се ученици

     По повод отличното представяне на  Владимира Теодорова Русинова от 6а клас в проведените общински и областни кръгове на олимпиадите по БЕЛ и математика директорът на училището г-н Иво Радков я поздрави и й връчи грамота с пожелания за бъдещи успехи.

P1070301

     Във връзка с безкористното участие на Георги Николов от 5а клас в освежаването на централните входове на сградата на училището по време на пролетната ваканция г-н Иво Радков официално го поздрави и му връчи грамота.

Поздравителен  адрес

      На 22.04.2016 о т10:30 часа директорите на XIII ОУ г-н Иво Радков и г-жа Петя Иванова присъстваха на тържественото откриване на ремонтираната сграда на  ЦДГ №4 „Бреза“. Те поднесоха поздравителен адрес, цветя и пожелания за бъдещи творчески успехи на директора и колектива на детската градина.

XI  Маратон „Четяща Стара Загора“ 2016 г.

      На 19.04. 2016 г. в Актовата зала учениците от начална степен отбелязаха Световния ден на книгата и авторското право – 23 април – с включване в XI  Маратон „Четяща Стара Загора“, иницииран от библиотека „Родина“. 

20160419_123601 1460661381038 1461135071572

      Темата на четенето бе: „Народни приказки с поучения“, затова в началото петокласниците Мариса, Ивайла, Виктория и Гергана представиха накратко българския словесен фолклор. Те отправиха послание към малките си приятели: „Търсете и четете хубавите книги и споделяйте откритата в тях житейска мъдрост“

      След това 14 деца – по двама представители от всеки клас – прочетоха 8 български народни приказки с поучения, за което получиха заслужените аплодисменти на публиката.

20160419_123606

      Четци :  Паоло и Ивайло – Iа кл., Александра и Мартина – Iб кл., Стефания и Галена – IIа кл., Момчил и Екатерина – IIб кл., Михаил и Велизар – IIIа кл., Джамила и Петко – IVа кл., Жулиета и Лазура – IVб кл.

20160419_12491820160419_12543220160419_125035

       Накрая г-ца Светла Русева, представител на библиотека „Родина“, похвали малките четци и им връчи грамоти и рекламни материали.

      Маратонът бе организиран от Ученическия съвет под ръководството на г-жа  Ил. Енева. Поздравления за вложения труд, организационни умения и цялостния й принос за проведеното мероприятие, в подкрепа на предприетите мерки за повишаване грамотността на нашите ученици.

Пролетен карнавал

      На 14.04.2016 г. в Актовата зала се проведе Пролетен карнавал за начална степен. Цялостната разработка на сценария, включените: презентация, озвучаване и организация са на г.жа В. Дянкова. Съдействие за мероприятието оказаха г-жа Д. Костинкова – учител по музика, учители, възпитатели в начална степен и Ученически съвет.

   Пролетен поздрав – стихове, песни и мултимедийна презентация – бе отправен към присъстващите ученици, учители и гости от група ученици от I до IV клас и вокална група „Мики Маус“. Бяха представени повече от 60 костюма и маски, оценени от жури в състав: П. Кутиева, Гр. Иванова и Ант. Сакалова. От тях шест бяха отличени като най-впечатляващи със своята оригиналност. 

20160414_131058         20160414_131140         20160414_131116

      Всяко от децата, които ги представиха, получи грамота и книжка с приказки от Ш. Перо. Раздадени бяха още 20 грамоти за активно участие.

      Пролетният карнавал завърши със забавни танци, радостно веселие и много емоции за всички присъстващи.

1460661394094

          Ръководството на училището, преподавателите и децата изказват своята благодарност и признателност за вложения труд, усилия и ентусиазъм на г-жа В. Дянкова, която подготви и осъществи това изключително емоционално мероприятие за нашите малки възпитаници.

Посещение на Регионална библиотека „Захари Княжески“ 

     На 14.04.2016 г. от 15.00 ч. учениците от прогимназиална степен на ХIII ОУ посетиха Регионална библиотека „Захари Княжевски“ във връзка с изпълнение на планувани мероприятия за повишаване грамотността на българските деца.

IMG_20160414_145840

     На изнесената лекция учениците научиха за старите български книги – паметници на българската писменост: „Манасиева хроника“ и „Четвероевангелие на Иван Александър“. За това, че те разнасят славата на българската култура по света. Децата наблюдаваха презентация на миниатюри от тези книги. Запознати бяха със създаването на книгата и начина за писане на старите книги в манастирите от калиграфите.

         Изказваме своите благодарности на Регионална библиотека „Захари Княжевски“ за изключително интересната беседа и за запознаване с професията на библиотекаря. Поздравления и за г-жа М. Денева, която замисли и организира мероприятието за учениците от прогимназиален етап.

 

Получени отличителни награди на деца от паралелките с разширено изучаване на изобразително изкуство под ръководството на г-жа Д. Дерлаева

         С призовото второ  място от VII Национален конкурс на тема „Приказка за розата“ гр. Казанлък бе удостоена  Милица Миткова Митева от 2а клас, която освен поздравления получи и изключително красива диплома.

Милица и диплома каз. роза

      От Национален конкурс за весела детска рисунка „Малките нашенци“ гр. Казанлък наградата на ОДК спечели нашата малка художничка Александра Данчева от 1а клас. Поздравления за нея и г-жа Д. Дерлаева.

                 IMG_0196              IMG_0198

      Трето място от Национален конкурс „Водата извор на живот“ гр. Бургас бе присъдено на Ивайла Колева от 3а клас. Получената грамота е от МОН и Национален дворец на децата.

Ивайла и грамота

    От  Националния конкурс за изработване на новогодишна картичка проведен в гр. Сливен Мирослав Николаев Генев от 6а клас бе удостоен с поощрителна награда.

Мирослав Генчев награда

 

Олимпиада по безопасност на движението

       На 11.04.2016 г. представителен отбор на XIII  ОУ взе участие в проведената олимпиада.

IMG_20160411_150832

       Поздравления за положения труд на участниците и техният ръководител г-жа Костинкова, които се подготвяха последните седмици. Благодарности и към г-жа М. Денева за оказаната подкрепа и съпричастност.

Благотворителен  базар за Баба Марта

     На 01.03.2016 г. ученици от паралелките с разширен изучаване на изобразително изкуство, под ръководството на г-жа Динка Дерлаева изработиха мартенички в полза на училището. Събраните средства са на стойност 120 лв.

P1070238  P1070239

 

Благотворителен базар на децата от прогимназиална  степен

              На 21.12.2015 г. в XIII  ОУ се проведе благотворителен коледен базар на учениците от V до VIклас, който премина с много емоции и въодушевление за децата. Ръководството и учителите изказват благодарности на родителите за оказаната помощ и подкрепа. 

P1070097     P1070100 P1070101  P1070103  P1070107P1070110

Благотворителен базар на децата от начална степен

               На 16.12.2015 г. в XIII  ОУ се проведе благотворителен коледен базар на учениците от I до IV клас, който премина с много емоции и въодушевление за децата. Ръководството и учителите изказват благодарности на родителите за оказаната помощ и подкрепа. 

P1070089               P1070090   P1070091              P1070095

P1070094

Световен ден за борба със СПИН

               По повод Световният ден за борба със СПИН – 1 декември ученици от СИП биология и здравно образование изработиха агитационни табла и лентички – символи.

     P1070080

СЪСТЕЗАНИЕ „СПОРТНИ ЗВЕЗДИЧКИ“

       На 21.10.2015 г. в спортна зала „Иван Вазов“ се проведе състезание „Спортни звездички“.  Нашето училище се представи с отбор от 10 деца от 4 а и 4 б класове под ръководството на господин М. Тенев. В първата част от състезанието участниците изпълниха серия от упражнения. Във втората част нашите малки спортисти взеха участие в щафетно бягане с препятствия. В крайното отборно класиране нашият отбор завоюва почетното трето място.

     Поздравления за „Спортните звездички“ и за техния ръководител господин М. Тенев.

             P1070041                 P1070044 P1070053

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *